0

З имната Олимпиада тепърва започва, а китайските домакини вече успяха да впечатлят медиите със супермодерния влак стрела. Той свързва столицата Пекин със зоните на състезанията в планината в Янкин и Цзандзаку.

Уникалното чудо на техниката изминава 180-километровото разстояние от Пекин до Цзандзаку само за 45 минути. Средната скорост с която се движи е около 200 км/ч. Качването във влака обаче става с предварително заявяване на билетите, което означава, че желаещите да се качат няма как как да отидат в последния момент.

Влакът стрела впечатлява всички гости на Пекин

 Влакът стрела впечатлява всички гости на Пекин

Влакът побира между 500 и 600 човека, а от купетата му са пример за лукс. В първа класа, която е само един от осемте вагона на влака седалките са по две от двете страни. Тоалетната е като в модерен самолет, а също така има и отделение за ски и сноуборд. Стюардесите са едно към едно като тези от високотарифните авиокомпании. Във втора класа е една идея по-скромно, а цената на билета е 99 юана (27 лева). Там седалките са по три на от двете страни, но пред всяка има разгъваема масичка, на която може или да се храните или да работите на компютър. За съжаление, не всеки може да наслади на високоскоростния интернет, защото се оказа, че условието за ползването му е предварително да имаш качена специална програма на телефона. Едно от най-впечатляващите неща идва по средата на пътуването, когато на таблото в купето се включва скоростомерът. Той постепенно набъбва до 350 километра. И естествено предизвика одобрителните възгласи на всички във влака. За разлика от българските влакове, в този скоростта изобщо не се усеща. Влакът сякаш лети по въздуха. Влакът също така е напълно автономен, но има и контролен машинист.

Пламен Вълков, пратеник на "Мач Телеграф" в Пекин